1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Tehlikeli İshalin Belirtileri Nelerdir?

Son güncelleme: 10 Kasım 2022
tehlikeli ishalin belirtileri nelerdir

Sindirim sisteminin en son basamağı olan bağırsaklarda meydana gelen hareketlerin düzensiz olması, zaman içerisinde tehlikeli ishale neden olmaktadır. Bu doğrultuda tehlikeli ishal bağırsaklardaki sıvının emilmesinin yeteri kadar yapılamaması sonucunda meydana gelmektedir. Hemen her yaştan insanı etkileyen ishal genel olarak zararsızdır. Ancak bazı durumlarda ishal çok tehlikeli bir hal almaktadır.

Tehlikeli İshalin Belirtileri

Tehlikeli ishalin belirtileri arasında en önemli olanlardan bir tanesi kanlı ve aşırı sulu dışkılamadır. İshalin içinde kan olmasının çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenle ishal ile birlikte dışkıda kan görülmesi halinde hemen bir uzmana başvurulması gerekir. Bunun yanı sıra aşırı sulu ishal, çok fazla sıvı kaybına neden olacağı için uzun sürmesi son derece tehlikelidir.

Tehlikeli ishalin belirtileri arasında yüksek ateşte bulunmaktadır. Ateşin 38.8’in üzerinde olması tehlikenin habercisidir. Aynı zamanda orta ya da şiddetli bir şekilde karın ağrısı hissedilmesi de tehlikeli ishalin belirtileri arasında yer almaktadır. İshal ile birlikte mide bulantısı, ağız içerisinde meydana gelen yararlar, aşırı kilo kaybı ve dışkının koyu renkte olması da tehlikeli ishalin göstergesidir.

Tehlikeli ishalin AIDS, diyabet, kalp hastalığı gibi çeşitli önemli hastalıkların belirtisi olduğu da bilinmektedir. Bunun yanı sıra söz konusu belirtilerde herhangi bir iyileşmenin olmaması durumunda da kesinlikle bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Bebeklerde Tehlikeli İshal Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerin sindirim sistemi yetişkinlerinkinden çok daha farklı çalışır. Bebeklerin günde 5-6 kez veya 4-5 günde bir dışkılama yapması da normal sayılmaktadır. Bunun yanı sıra özellikle katı gıda almayan ve sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde sıvı dışkılama normal olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle bebeklerde tehlikeli ishalin varlığını anlamak yetişkinlere göre daha zor olmaktadır.

Bebeklerin dışkısında kan olması, çok sıvı ve mukuslu olması bazı tehlikelerin belirtisi olabilir. Özellikle uzun süren su gibi ishal sıvı kaybına neden olmaktadır. Bu noktada tehlikeli ishali anlamak için renk çok önemlidir. Dışkı renginde normalden farklılık olması ve kan olması tehlikeli ishal nedeni ile hastaneye başvurulmasındaki temel nedenlerdir. Günlük rutinden farklı dışkılama, aşırı sıvı dışkı, bebekte huzursuzluk, karın ağrısı hissi, ateş ve kusma gibi durumlar bebeklerde tehlikeli ishalin belirtileri arasında yer almaktadır. Bazı durumlarda ishal 1-2 haftayı bulabilmekte bazense 2 günde geçebilmektedir. Bu nedenle bebekte tehlikeli ishal söz konusu ise kesinlikle doktor kontrolünde olunması gerekir. Ayrıca kaybedilen sıvının da yerine konması çok önemlidir.