1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Strese Bağlı Şeker Hastalığı Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Son güncelleme: 23 Eylül 2022
strese bağlı şeker hastalığı

Strese bağlı şeker hastalığı, kan şekerinin sinirsel problemler kaynaklı ani yükselmesi ya da düşmesi sebebiyle oluşmaktadır. Genellikle şeker hastalığına beslenme kaynaklı sorunların yol açtığı bilinmektedir. Ancak stres gibi sinir sistemini doğrudan etkileyen durumlarda da şeker hastalığının ortaya çıkma ihtimali bulunmaktadır.

Strese Bağlı Şeker Hastalığı Neden Olur?

Kanda bulunan şeker miktarının ani değişimlere maruz kalması şeker hastalığı olarak kabul edilmektedir. Ancak bu hastalığın stres ve sinire bağlı olarak değişmesi klasik şeker hastalığından farklıdır. Ani sinir ve stres halinde görülen kan şekeri seviyesindeki değişimler nedeniyle vücutta farklı reaksiyonlar ortaya çıkması mümkündür. Bu nedenle de strese bağlı şeker hastalığı konusunda dikkatli olmakta fayda vardır.

Strese bağlı şeker hastalığının nedenleri, bazı durumlarda farklılaşmaktadır. Bu nedenle de strese bağlı şekerin nedenini daha titiz bir şekilde değerlendirmek gerekmektedir. Bireyin yoğun strese maruz kalması durumunda kandaki şeker oranında yaşanan değişim şeker hastalığının ortaya çıkmasını tetiklemektedir. Özellikle strese bağlı insülin salgılanması sonrasında şeker hastalığının şekillenmesi söz konusudur.

Strese Bağlı Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Strese bağlı şeker hastalığı belirtileri, hastaların daha sağlıklı olmaları adına dikkat etmeleri gereken ipuçlarıdır. Bu nedenle de şeker hastalığını kontrol altına almayı sağlayacak belirtileri dikkate alarak tedavi sürecini başlatmak gerekmektedir.

İşte stres kaynaklı şeker hastalığı belirtileri;

  • Olaylar karşında kontrolsüz sinirlilik halinin görülmesi
  • El ve ayaklarda aniden ortaya çıkan titremeler
  • Ciltte meydana gelen kuruluk ve pul pul dökülmenin ortaya çıkması
  • Bulanık görme veya odaklanma konusunda yaşanan sorunlar
  • İdrar çıkma isteğinin olması gerekenden fazla görülmesi
  • Zaman zaman yaşanan halsizlik ve kırgınlık hissinin giderek artması
  • Kilo kaybının çok hızlı ve kontrol edilemeyen bir hal alması

Tüm bu faktörler strese bağlı ve sinirsel şeker hastalığının belirtileri olarak kabul edilmektedir. Ancak bu belirtilerin farklı rahatsızlıkları da işaret edebilecek olması unutulmamalıdır. Belirtileri dikkate alarak bir hekime başvurmanız hastalıkla alakalı en doğru sonuca ulaşmanızı sağlayacaktır.

Stres Nedeniyle Görülen Şeker Hastalığı Geçer Mi?

Şeker hastalığının strese bağlı olarak şekillenmesi durumunda pek çok hastanın tedavi için aceleci davrandığını söz etmek gerekir. Akla gelen en önemli soru ise strese bağlı olan şeker hastalığının geçip geçmeyeceğidir. Psikoterapi yöntemleri kullanılarak hastanın sinir ve stres halini kontrol almasının sağlanması şeker hastalığın etkilerini azaltmada önemlidir. Ancak şeker hastalığının tedavi ile tamamen geçeceği söylenemez. Bu konuda hekim görüşü almak ve tedaviye başlamak daha doğru olacaktır.