1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Erkeklerde Vücut Kılları Neden Dökülür?

Son güncelleme: 25 Kasım 2021
erkeklerde kıl dökülmesi

Erkeklerde vücut kıllarının dökülmesi bazı durumların vücut kıllarına zarar vermesi nedeniyle meydana gelmektedir. Bunlar beslenme, stres, kimyasal, piskolojik ve hormonal değişiklerdir.

Normal şartlar altında erkeklerde vücut kıllarının dökülmesi, vücutta bir şeylerin ters gittiğinin göstergesidir de diyebiliriz.

Yoğun stres altında kaldıysanız, hormonlarınız düzgün işlemiyorsa, bazı dış etkenler tarafından olumsuz etkilendiyseniz vücut kılı dökülmesi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bu yazımızda sizlere erkeklerde vücut kılları dökülmesine sebep olan durumları listeleyeceğiz.

Sizler de benzer semptomlar gösteriyor, vücudunuzun belli başlı bölümlerinde vücut kılları dökülmesi sorunu yaşıyorsanız, mutlaka bir hekime başvurmanızı öneriyoruz.

İsterseniz gelin vücut kıl dökülmesi sebeplerini tek tek inceleyelim!

Stres ve Duygusal Durum

Günlük hayatta yaşadığımız stres verici olaylar ve psikolojimizi etkileyen olumsuz etkenler, vücut kıl dökülmesine davetiye çıkaran en büyük sebeplerin başında gelmektedir.

Bir yakınınızı kaybetmek, ekonomik açıdan sıkıntıya girmek, sevdiklerinizle kavga etmek ve bu gibi durumlar vücudunuzdaki kılların dökülmesine sebep olabiliyor.

Diğer bir yandan, bu durumla karşı karşıya kalırsanız endişe etmenize gerek yok.

Duygusal strese bağlı olarak dökülen vücut kılları, olumsuzluklar ortadan kalktığında tekrardan çıkıyorlar. Genellikle geçici olan bu durum vücudunuzda kalıcı bir hasara ve kıl kaybına sebep olmamaktadır.

Kimyasal ve Beslenmeye Bağlı Etki

Vücuttaki kıllar, yeterli besini bulamadığında ve kimyasal etkiler sonucunda da dökülmeye başlayabiliyor.

Cıva gibi bazı zehirli elementler ve kemoterapi gibi kimyasal tedavi yöntemleri, vücudun çeşitli bölgelerindeki kılların dökülmesini tetiklemektedir.

Aynı zamanda vücudunuz, çeşitli ilaçlara karşı olumsuz tepkiler de verebilir. Bu yüzden mutlaka doktor tavsiyesiyle ilaç almanızı ve vücudunuzu iyi tanımanızı öneriyoruz.

Önemli başka bir konu ise gerekli besinleri yeterli düzeyde almadığınız zaman vücudunuzdaki kıllar dökülmeye başlayabiliyor.

Özellikle yüksek miktarda proteine ihtiyaç duyan kıl kökleri, yetersiz beslendiğinde zayıflayabiliyorlar. Bu durumda da vücutta geçici kıl dökülmeleri gözlenebiliyor.

Besin takviyesi, vitamin destekleri ve düzenli bir beslenme planı ile bu tür dökülmelerin önüne geçebilirsiniz.

Hormonal Değişiklikler

Vücudumuzda kıl gelişimini tetikleyen en önemli unsurların başında hormonlar gelmektedir.

Özellikle testosteron hormonu, erkeklerde kıl ve saç miktarına direkt olarak etki ediyor.

Çeşitli ilaçlar ve hastalıklar sonrası hormon durumundaki değişiklikler, yaşlanmaya bağlı olarak gelişen şartlar ve hormonal bezlerde (Tiroit, hipofiz, böbrek üstü bezleri vs.) yaşanan sorunlar kıl kaybını tetikleyen unsurlardandır.

Eğer ani ve beklenmedik vücut kılı dökülmesi problemiyle karşılaşırsanız bir hekime başvurarak hormonlarınızı kontrol ettirmelisiniz.

Gerekli tedavi ve destekten sonra vücut kıl kaybınız durabilir ve tekrar sağlıklı bir görünüm elde edebilirsiniz.

Psikolojik Etkenler

Bazı psikolojik hastalıklarda, kişiler kendi vücut kıllarını habersiz bir şekilde çekebiliyor ve kopartabiliyor.

Özellikle obsesif psikolojik hastalıklarda sık görülen bu durum, tamamen kişinin isteği dışında gelişiyor ve hasta vücut kıllarının nasıl döküldüğüne anlam verememektedir.

Kol, saç ve göğüs gibi çeşitli bölgelerdeki kılları koparmaya meyilli olan bu hastalarda, bağımlılığın şiddeti değişiklik gösterebilmektedir.

Bu bağımlılığın hafif olarak geçirildiği durumlarda stres yönetimi ve konsantrasyon çalışmaları ile iyileşme sağlanırken, daha ağır vakalarda yoğun bir terapi süreci gerekebilmektedir.

Vücutta kıl dökülmesi problemi çoğu vakada profesyonel destekle çözülebilen bir durum olduğu için endişe etmenize hiç gerek yok.

Stresten uzak, sağlıklı ve düzenli beslendiğiniz kaliteli bir yaşam sürerseniz, vücudunuz da sağlıklı tepkiler vermeye başlayacak ve kolayca eski haline dönecektir.