1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Dikiş Alındıktan Sonra Yara Açıldı Ne Yapmalıyım?

Son güncelleme: 7 Ağustos 2023
dikiş alındıktan sonra yara açılması

Açık yaralar, dikiş atılmaması durumunda enfeksiyon kapma ihtimali olabilen yaralardır. Kendi kendilerine iyileşmeleri güç olacağı için dikiş atılmaktadır. Yara tam olarak iyileşmeden dikişin alınması ise yara izi oluşturacağı için bu süreç detaylı bir şekilde takip edilmelidir. Dikiş alındıktan sonra yara açıldı ise ilgili yarada kızarıklık, şişlik, ağrı ve iltihap gibi durumlar gözlemlenebilir.

Dikiş alındıktan sonra oluşabilen komplikasyonlardan herhangi biri görüldüğünde mutlaka bir doktora başvurmak gerekir. Doktor yaraya yeniden dikiş atabilir. Bazen bir süre daha bekleyerek yaranın doğal bir şekilde kapanmasını önerebilir. Bu iki karar her hasta için değişkenlik göstermektedir.

Dikiş Alındıktan Sonra Yapılması Gerekenler

Yaranın nerede olduğu ve derinliği gibi durumlar dikişin atılmasında çok etkilidir. Gömülü dikişler, eriyen dikişler ya da daha yüzeyde olan dikişlerle açık yara tedavisi takip edilmektedir.

Dikiş alındıktan sonra yara açıldı, gibi şikayetler içinde olunabilir. Böyle durumlarda mutlaka doktora başvurarak durum izah edilmelidir. Bu durumda yeniden dikiş atılması ya da yaranın kendi kendine kapanmasını beklemek gibi kararlar alınmaktadır.

Dikişin alınması, yaranın tamamen iyileşmesi anlamına gelmez. Bu nedenle yara sonraki süreçte kendi kendini toplamaktadır. Yaklaşık 1 ay gibi bir süre daha ilgili bölge pansuman yapılarak korunmalıdır.

Yara izi oluşmaması için steroidli pomadlar ile ilgili bölgeye masaj yapılmalıdır. Ayrıca yara bölgesi güneş ışınlarından olumsuz etkilenmektedir. İlgili alanı en az 2 yıl boyunca doğrudan güneşe maruz bırakmamak gerekir.

Dikiş Alındıktan Sonra Yara Ne Zaman İyileşir?

Dikiş alındıktan sonra yaranın iyileşme durumu, kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Özellikle diyabet ve şeker hastalarında yaranın iyileşme süreci beklenenden daha uzun sürmektedir. Ayrıca dikişin alınması yaranın o anda iyileştiği anlamına gelmemektedir. Bir süre daha yaraya bakmak ve yara bölgesini kuru tutarak pansuman yapmak gerekir. Bu sebeple anlık bir iyileşme beklemek doğru olmayacaktır.

Dikiş alındıktan sonra yaranın iyileşme süreci dikişin nereye atıldığına bağlıdır. Eğer dikişler yüz bölgesinde ise alındıktan 5-7 gün sonra tamamen kaynar. Kafa derisinden alınan dikişler için ise 10 gün kaynama süresi vardır. Bu süre bacak gibi bölgelerde 20 günü bulabilmektedir.

Dikiş Alındıktan Sonra Pansuman Yapılır Mı?

Dikişler alındıktan sonra yara potansiyel bir risk taşımaya devam etmektedir. Artık dikişlerin ilgili bölgeyi enfeksiyonlara karşı koruyucu görevi sona ermektedir. Yara belirli bir oranda kapanmıştır. Bu sebeple dikişler alınmaktadır.

Yaradaki dikişler alındıktan sonra ise en az 4 gün daha suyla temastan uzak durulmalıdır. Bu süre zarfında doktorun önerdiği nemlendiriciler ve kremlerle masaj yaparak pansuman uygulamak önemlidir. İlgili bölgenin eski işlevini kazanabilmesi için düzenli bakım gerekmektedir.

Dikiş alındıktan hemen sonra yara hala enfeksiyon kapabilir. Dikiş alındıktan sonra yara açılması ve bununla birlikte gözlenen irin akması ve ağrı gibi kimi belirtiler bunun sonuçları arasındadır. Ayrıca hemen sonra bölge eski işlevine kavuşamayacağı için zorlamamak ve daha küçük adımlarla devam etmek önemlidir. Dolayısıyla dikiş alındıktan sonra bir süre daha pansuman yapılmalıdır.