1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Alçıdaki Kırığın İyileşme Belirtileri Nelerdir?

Son güncelleme: 1 Ağustos 2023
alçıdaki kırık

Kemik kırıklarının iyileşme süreci hem hastalar hem de hasta yakınları için fazlasıyla önemlidir. Bu nedenle alçıdaki kırığın iyileşme belirtileri dikkatle değerlendirilmelidir. Böylelikle hem iyileşmeyi hızlandıracak önlemler almak hem de iyileşme konusunda dikkatli davranmak mümkün olmaktadır.

Alçıya alınan kırığın iyileşme sürecinde en yaygın görülen belirtilerden bir tanesi morluktur. Pek çok hasta morluğun kırıkla alakalı bir komplikasyon olduğunu düşünse de gerçek bundan farklıdır. Kırığın iyileşmesi amacıyla bazı hücrelerin bu bölgede toplanması, kırık oluşan noktada morluklar ortaya çıkarmaktadır. Bu morlukların kötüye değil iyiye işaret olduğunu bilerek hareket etmek gerekir. Bu nedenle de alçıdaki kırığın çevresinde morluk görürseniz endişe etmemelisiniz.

Kemik kırıklarıyla alakalı en sık görülen sorun sürekli kaşınma isteğidir. Kaşıntı aslında kemiğin kaynadığını ve iyileşme aşamasının başladığını gösteren önemli bir durumdur. Pek çok hasta için sinir bozucu ve dayanılmaz bir hal olarak nitelendirilen kaşıntıya karşı sabrederek iyileşme sürecinin tamamlanmasını beklemelisiniz. Kaşınma tamamen sona erdiğinde alçıdaki kırık iyileşmiş ve alçının da çıkarılma zamanı gelmiştir denebilmektedir.

Alçıdaki Kırık Kesin İyileşir mi?

Kırığın alçıya alınmasındaki en önemli etken iyileşme sürecini hızlandırmak ve kemiğin yanlış kaynamasının önüne geçmektir. Bunun için de alçı uygulaması öncesinde çok hassas olunmalıdır. Hekim, kemiğin yerine oturtulmasını sağladıktan sonra alçı uygulamasının gerçekleştirilmesini isteyecektir. Fakat kırığın düzeltme işlemi esnasında yanlış uygulamaların ortaya çıkması, alçıya alınan kırığın iyileşmesinde olumsuzluklara neden olabilmektedir. Bu tür olumsuzluklarla karşı karşıya kalmamak adına alçı öncesinde kemiğin doğru bir şekilde yerine oturtulduğundan emin olunmalıdır.

Alçıdaki Kırığın İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Kemik kırıklarının ortaya çıkması halinde hekim alçı uygulamasına başvurmaktadır. Böylelikle kemiğin eskisi kadar güçlü ve sağlam olması hedeflenirken aynı zamanda fonksiyon kayıplarının önlenmesi de hedeflenmektedir. Ancak alçı iyileşme süreci konusunda soru işaretlerine de neden olmaktadır.

Alçıya alınan kemiğin iyileşmesi 2. haftadan itibaren başlamaktadır. Vücut tarafından üretilen çeşitli proteinlerin ve kalsiyum kaynaklarının kemiği sertleştirmesi ile kırıkta olumlu bir gelişme ortaya çıkar. 6 ile 12 haftalık süreç sonucunda kemik eskisi kadar sert hale gelmektedir.

Alçıya Alınan Kemik Yanlış Kaynarsa Ne Olur?

Alçıdaki kırığın iyileşme belirtileri tam da istendiği gibi olsa da bazen kemiğin yanlış kaynaması sorunu ile karşılaşılmaktadır. Böylesi durumlarda cerrahi müdahale ile kemiğin doğru kaynayacak şekilde düzeltilmesi söz konusudur. Hekimin vereceği operasyon kararı çerçevesinde kemikle alakalı sorunun kısa sürede giderilmesi mümkündür. Bu kapsamda alçıdaki kemiğin iyileşmesi zaman zaman olumsuzluklara da neden olabilmektedir.