1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Safra Kesesi Polip: Kendiliğinden Geçer mi?

Son güncelleme: 5 Haziran 2023
safra kesesi polip

Vücudumuzun önemli organlarından birisi olan safrada bazı sorunlar yaşanabilmektedir. Bunlardan biriside safra kesesinde görülen poliplerdir. Safra kesesinde oluşan polipler bazı durumlarda ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Peki safra kesesi polip nedir? ne gibi sorunlara yol açar?

Safra Kesesi Polip

Safra kesesi polip, safra kesesinin iç yüzeyinde oluşan doku büyümeleridir. Diğer bir tanıma göre de safra kesesindeki iyi huylu tümörlerdir. Ancak bazı durumlarda ciddi bir kanser semptomu da gösterebilmektedir. Sıklıkla rastlantısal olarak tespit edilirler. Tehlikeli bir hale gelmediği sürece belirti ve semptom göstermezler.

Safra kesesi poliplerinin yüzde 60’ı kolesterol poliplerinden oluşmaktadır. Yaygın olan kolesterol polipleri, kolesterol kristallerinin safra kesesi duvarında taş oluşumuna yol açacak şekilde birikmesi sonucu oluşur. Bu tür polipler, safra yolu tıkanıklığı ya da pankreatit gibi sorunlara yol açabilmektedir.

Safra kesesinde bulunan beş milimetreden küçük polipler kanser riski doğurmaz. Ancak daha büyük boyuttaki poliplerin kansere dönüşme riski bulunmaktadır. Kanser geliştiren safra kesesi polipleri, ortalama 10 ila 20 milimetre büyüklükteki adenomyom polipleridir. Bu polip türü, safra kesesi poliplerinin yüzde 25’ini oluşturmaktadır. Adenomyom safra kesesi poliplerinin çapı 20 milimetreye yaklaştıkça kanser riski daha da artmaktadır.

Safra Kesesi Polipleri Kendiliğinden Geçer mi?

Safra kesesi poliplerinin kendiliğinden geçme olasılığı bulunmamaktadır. Bazı kişiler, bitkisel kürlerle safra kesesi poliplerinin kendiliğinden geçmesini beklemektedir. Ancak bitkisel kürlerin faydası ya da polipleri tedavi ettiği bilimsel olarak kanıtlanamamıştır.

Safra Kesesi Polipleri Küçülür mü?

Safra kesesi polipleri kendiliğinden ya da herhangi bir bitkisel tedavi ile küçülmez. Ancak poliplerin küçülmemesi ve aynı boyutta kalması risk doğurmamaktadır. Hastanın herhangi bir şikayeti yoksa safra kesesi poliplerinin çoğu risksizdir. Risk doğuran polipler, zamanla büyüyen ve boyutu 1 ila 2 santimetreye ulaşan poliplerdir.

Safra Polipleri Nasıl Tedavi edilir?

Safra poliplerinin ameliyatsız tedavisi bulunmamaktadır. Büyük boyutlardaki safra kesesi polipleri kanser riski doğurmaktadır. Bu sebeple büyük polip durumunda safra kesesi polipleri tedavisi ameliyatla yapılmaktadır. Ameliyat, laparoskopik yani kansız ameliyat yöntemi ile yapılmaktadır. Ameliyatta safra kesesi organı karaciğerden ayrılarak, dışarıya alınır. Yani sadece safra kesesini almadan polipleri alma tekniği yoktur. Safra kesesi organının tümü dışarı alınarak, patolojik olarak incelenmektedir. Patolojiye göre ek tedavi gereği değerlendirilmektedir.

Safra kesesi poliplerinin çapı 1 santimetreyi geçerse, kanser riskinden dolayı ameliyatla tedavi edilmektedir. Ancak safra kesesi poliplerinin yüzde 90’ı, 1 santimetrenin altında oluşmaktadır. Bu nedenle boyutu 5 milimetrenin altında ise ve herhangi bir şikayete yol açmıyorsa 6 ay sürelerle ultrasonografi ile takip edilmektedir. Polip çapında büyüme tespit edilmezse kontroller 1 yıla çıkarılmaktadır. Büyüme görülürse ya da iltihap oluşumu durumunda uzman doktorun değerlendirmesine göre ameliyat kararı verilebilmektedir.