1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Kafada Yanma Hissi Var Ne Yapmalıyım?

Son güncelleme: 26 Eylül 2021
kafada yanma hissi

Günümüz dünyasında, kafada yanma hissi tıbbın en çok karşılaştığı semptomların başında geliyor. Beynimiz, vücudumuzu yöneten ve bedenimizin işleyişini düzenleyen organımız olduğu için pek çok sorunla baş etmek zorunda kalıyor. Kafada yanma hissi ve kafada sıcaklık hissi çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilecek semptomlardan bir tanesidir.

Tedavisi hakkında pek çok fikir ileri sürülen kafada yanma hissinin sebebini anlamak için ise mutlaka bir uzmana başvurmanız önerilmektedir.. Kafada yanma hissi var ne yapmalıyım sorusunun cevabını uzman doktorunuzla birlikte daha çabuk çözüme ulaşabilirsiniz.

Kafada Yanma Hissi Neden Olur?

Baş ve boyun bölgesi vücudun en karmaşık bölgesidir. Solunum sisteminin başlangıç basamakları olan burun ve sinüsler, gözler, işitme organları ve yapıları ve vücudumuzun tüm sinirlerinin başlangıç ve bitişi baş bölgesindedir. Bu bölgelerde meydana gelen herhangi bir sorun kafada yanma hissine neden olabilmektedir. Eğer kafada yanma hissi var ise bu saydığımız bölgeler kaynaklı etkenlerin yanı sıra psikolojik ve günlük stres de kafada yanma hissinin ana sebeplerinden biridir. Bu yüzden kafada yanma hissinin tedavisine ve ne yapılması gerektiğine geçmeden önce bu semptomun nereden ortaya çıktığını ayırt etmeniz gerekiyor.

Kafada yanma hissinin asıl kaynağı genelde iltihaplar olduğundan, kafa bölgemizdeki çeşitli bölgelerinin ve damarlarının iltihaplanmasından söz edebiliriz. Örneğin sinüzit hem yoğun bir baş ağrısı yaparken hem de kafada sıcaklık gibi durumlara sebebiyet verebilir. Bunun dışında kafamızda bulunan ana atar damarların veya işitme organlarımızın iltihaplanması da kafada yanma hissine neden olabilir.

Psikolojik ve çevresel etmenler de baş bölgesinde oluşan ağrıların ana sebeplerinden bir tanesi. Günlük hayatta sizleri çok üzecek bir haber aldıysanız veya oldukça yoğun günler geçiriyorsanız, bunun gibi semptomlarla karşılaşmanız oldukça olası. Özellikle yoğun stres altına girdiğiniz dönemlerde, kafada yanma hissi hariç pek çok yan etki ve rahatsızlıkla karşılaşabilirsiniz. Duygu durumunuzu stabil tutmak, hayattan keyif almak ve kendinizi mümkün olduğunca az yormak sağlığınız açısından oldukça önemli.

Kafada Yanma Hissi Nasıl Geçer?

Kafada yanma hissi var diyen kişilere gürültü ve stresten uzak durmaları önerilmektedir. Stresin ölümcül etkilerinden uzak kalmak ve bir süreliğine daha sakin bir yaşam sürmek sizlere kesinlikle çok iyi gelecektir. Sadece kafada sıcaklık hissinin geçtiğini değil duygu durumunuzun düzeldiğini, hayata daha pozitif baktığınızı ve mutlu olduğunuzu hissedeceksiniz.

Bunun dışında, kaşıntıyla beraber gelen kafada yanma hissi gibi durumlarda alerjilerden şüphelenebilirsiniz. Alerji engelleyici ve rahatlatıcı kremlerle kafada yanma hissinin bulunduğu bölgelere masaj yapabilir ve bir nebze de olsa yanma hissinizi geçirebilirsiniz.

Bu hafif tedavi yöntemleri dışında, sizleri rahatlatan şeyleri yapmaya devam edebilirsiniz. Örneğin, migrenden kaynaklı kafada yanma problemlerinde, soğuk pres yapmak sizleri rahatlatabilecek durumlardandır. Sinüzit durumlarında ise burun bölgenizi soğuktan korumak gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Böylece doktorunuz doğru tedaviyi uygulayana kadar, kafada yanma hissinizi hafifletebilirsiniz.

Uzman Tavsiyesinin Dışına Çıkmayın!

Vücudunuzun neye karşı hangi tepkileri verebileceğini bilemediğiniz için yabancı ilaçlar ve ürünler denemek oldukça risklidir. Kafada yanma hissi oluşumunu tedavi ederken vücudunuzda pek çok farklı soruna davetiye çıkarabilir, büyük sıkıntılar çekebilirsiniz.

Ayrıca, kafada yanma hissi var diyorsanız fakat neyin sebep olduğunu bilmiyorsanız, bilgisiz bir şekilde harekete geçmek önemli riskler içeriyor. Örneğin sizler sinüzitinizin olduğunu düşünürken büyük bir beyin zarı enfeksiyonu ile karşılaşabilirsiniz. Bu kafada sıcaklık hissini hafife alarak kendinizce tedavi yöntemleri denemeniz geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilir.

Kafada yanma hissetmeye başlamanız halinde cildiye polikliniğine giderek uzman dermatologlar yardımıyla cildinizdeki problemleri öğrenebilir, daha ciddi bir soruna yol açmadan gerekli tedavilerle bu sorunu engelleyebilirsiniz. Egzama gibi bir deri probleminiz yoksa, dermatologlar sizi nöroloji polikliniğine yönlendirecektir. Burada ise çeşitli görüntüleme teknikleriyle kafatasınızın içine bakılarak sorunun kaynağı tespit edilecektir. Böylece daha sağlam ve etkili bir tedavi süreci geçirmeniz mümkün.

Kafada yanma hissi var dediğiniz ilk anda endişeye kapılabilir ve büyük sorunlarla karşı karşıya olduğunuzu düşünebilirsiniz. Ama yazımızın başında da belirttiğimiz gibi başımızda ortaya çıkan semptomlar, dünyada en sık görülen semptomlardır. Bu yüzden endişe etmeden bir uzmana başvurup tedavinizi olabilirsiniz.