1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Bacaklarda Ağrı ve Sızlama: Bacak Ağrısı ve Sızlamasına Ne İyi Gelir?

Son güncelleme: 1 Haziran 2023
bacaklarda ağrı ve sızlama

Bacaklarda ağrı ve sızlama ileri yaşlarda kemik sorunları, bacak damar tıkanıklıkları ve sinir hasarları gibi nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra bazı ciddi dolaşım bozuklukları da bacak sızlaması ve ağrısına neden olmaktadır.

Bacaklarda meydana gelen karıncalanma, gerginlik, yanma hissi, baldırlarda veya uyluklarda kaşıntı ve kas ağrısı gibi bütün semptomlarda bacaklarda ağrı ve sızlama kategorisine dahil edilmektedir.

Bacaklarda Ağrı ve Sızlama

Bacaklarda ağrı ve sızlama korona, yanma ve romatizma gibi rahatsızlıklar sonucu oluşabilir. Ayrıca kas, kemik problemlerinde ve bacak damarlarında iltihap oluşması sonucu hissedilebilir. Sarsıntı veya fiziksel efordan sonra yavaş yavaş veya aniden görülebilir.

Yaygın olarak görülen bacaklarda ağrı ve sızlamanın önemli nedenleri bulunmaktadır. Bunlardan birisi bacaklarda meydana gelen kas yırtılmasıdır.

1. Kas Yırtılması

Ani veya tekrarlayan hareketlerden sonra ortaya çıkan ve sonrasında da devam eden ağrı ve sızlama durumudur. Çoğu zaman ağrı, kramplar, bacaklarda sertlik, kas çekmesi, gerilmeler veya yırtılmalardan kaynaklanmaktadır.

2. Kemik Sorunları

Belirli bir fiziksel aktivite ile ilişkili ağrı veya bir yaralanmadan sonra ortaya çıkan ağrı durumudur. Dolayısıyla bu ağrı, kırık kemikler ve ince kırıklar gibi yaralanmaların veya hatta kemik tümörleri gibi durumların belirtisidir.

3. Sinir Hasarı

Sıklıkla uyluğa veya tüm bacağa yayılan kalıcı ağrı durumudur. Alt sırttaki sıkışmış bir sinirle bağlantılı olan bu ağrı türü, siyatik veya kruraljiyi göstermektedir.

4. Vasküler Orijin

Çoğu zaman bu tür ağrı, sadece bir bacağı etkiler ve flebit (iltihaplı bir damar), arteriyel tromboz (bir atardamarda kan pıhtısı) veya venöz yetmezlik (ağır bacak) gibi ciddi dolaşım problemlerinin bir işaretidir.

5. Ağır Bacak Sendromu

Birçok insan ağır bacaklar olarak bilinen bir durum yaşar. Bu adı alan hastaların bacaklarında ağrı, sızlama, şişme ve bacaklarını sürüklüyormuş hissi yaşadığını ifade etmek gerekir. Ağır bacak sendromu venöz yetmezlikle ilişkilidir. Varisli damarların erken uyarı işareti olabilmektedir.

Bacak Ağrısı ve Sızlamasına Ne İyi Gelir?

Bacak ağrısı ve sızlamasının çok çeşitli olası nedenleri göz önüne alındığında evinizde uygulayabileceğiniz kısıtlı yollardan bazılarını uygulayarak bacaklardaki ağrı ve sızlamayı hafifletebilirsiniz.

Bacaklarda meydana gelen ağrı ve sızlamaya iyi gelen tedaviler;

Zamanla iyileşen akut kas ağrısı durumunda, doktorlar genellikle bacağın dinlenmesini ve kaldırılmasını önerir. Venöz problemlerde, doktor çoğu zaman anti-inflamatuar ilaçlara dayalı bir tedavi ile birlikte bacağın kaldırılmasını önerecektir.

Flebit veya venöz yetmezlik gibi daha ciddi vakalarda kan sulandırıcı ilaçlar almanız ve kompresyon çorabı giymeniz gerekmektedir.

İlaç kullanılmadan bacak ağrısını azaltmaya yardımcı olan başka çözümler de vardır. Bu, kas ve eklem ağrısını hafifletmeye yardımcı olmak için deri altı elektriksel nörostimülasyonu kullanan elektrostimülatörlerin devreye girdiği yerdir.

Bacak ağrısı ve sızlamasını hafifletmek için atabileceğiniz bazı basit adımlar vardır. Ağrıyan bacağınızı kaldırın, dinlendirin, buz uygulayın ve ardından ağrıyı gidermek için basınçlı bir bandaj uygulayın.

Bacaklarda Ağrı ve Sızlama Nasıl Önlenir?

Bacakta görülen ağrı ve sızlamanın önlenmesi söz konusu ise düzenli yürüyüş tavsiye edilmektedir. Düzenli yapılan yürüyüş bacaklardaki kan dolaşımının artmasına yardımcı olmaktadır.

Bacakta meydana gelen ağrı ve sızlamayı önleyebilecek bazı durumlar:

  • Bacaklara soğuk bir şey uygulamak, uygulanan bölgede kan akışını hızlandıracağı için bacaklarda ağrı ve sızı oluşmasını engeller.
  • Karın kaslarınızı güçlendirin. Karın kaslarınızı güçlendirmeniz, belinizde oluşabilecek sinir sıkışmalarını azaltır ve sinir sıkışması kaynaklı bacak ağrıları görülmesinin önüne geçer.

Siz de bacaklarınızda meydana gelen ağrı ve sızıların kısa sürede ortadan kalkmasını istiyorsanız öncelikle ortopedi doktoruna başvurmalısınız. Hekim, bacak ağrınızın nedenini tespit ederek bir çözüm önerisi sunacaktır. Bunun yanı sıra bacaklarınızın ağrımasına neden olacak hareket ve davranışlardan da kaçınmanız gerekmektedir.