1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Genetik Göz Altı Morlukları: Artık Çaresi Var!

Son güncelleme: 3 Kasım 2021
genetik göz altı morlukları

Genetik göz altı morlukları, genetik faktörleri etkisi ile meydana gelen cilt rengindeki farklılıkları ifade etmektedir. Bazı durumlarda çeşitli çevresel faktörler dahilinde gerçekleşmekte olan göz altı morlukları bireylerde estetik açıdan kötü bir görüntüye neden olmaktadır. Dolayısıyla bireylerde estetik bir kaygı meydana gelmektedir.

Genetik göz altı morlukları; diğer aile üyeleri miras olan morluklar olarak bilinmektedir. Çıkarmaları zordur ancak imkansız değildir. Hiperpigmentasyonlu, normal deriden daha ince veya daha fazla sayıda kan damarı olan genetiğin sonucu olmaktadır.

Göz altı morlukları gözün oluğundaki (orbitomalar oluk) yağ kaybından olmaktadır. Bunun için en çok tavsiye edilen şey mikrokanül hyaluronik asit enjeksiyonudur. Dolayısıyla bu enjeksiyon o seviyedeki çöküntünün yeniden projelendirilmesi ve geri kazanılmasıdır.

Göz altı morluklarına sahip olan insanlar, diğerlerinden daha koyu cilt bölgelerine sahiptir. Bu morluklar özellikle güneşlenirken daha da belirgin bir hale gelmektedir. Bu nedenle estetik uzmanları, kalıtsal göz morlukları olan kişilerin güneş ışığına uzun süre maruz kalmaktan kaçınmasını önermektedir.

Genetik ve Kalıtsal Olmayan Göz Altı Morluklarının Nedenleri

Göz altı morluklarının çeşitli nedenleri vardır. Söz konusu nedenleri genel olarak aşağıdaki gibi açıklamamız mümkündür.

  • Alerjik rahatsızlıkları bulunan bireylerde göz altı morlukları sık sık meydana gelmektedir. Dolayısıyla göz ve burun akıntısı ile birlikte damarlarda birikmekte olan kan, damarların çok daha belirgin bir yapı olduğunu ifade etmek gerekmektedir.
  • Sinüslerde ki tıkanıklık göz ve burun arasındaki damarlarda genişlemeye neden olmaktadır. Bu doğrultuda göz altlarının koyu bir görünüme sahip olmasına neden olmaktadır.
  • Kötü beslenme alışkanlığına sahip bireylerde göz altı morlukları sık sık meydana gelmektedir. Cilt ihtiyacı kadar besine ulaşamaması durumunda göz altlarında renk değişiklikleri oluşmaktadır. Bu doğrultuda demir eksikliği gibi eksiklikler cilt renginin solgun ve damarların belirginleşmesine neden olmaktadır.
  • Regl dönemindeki kadınların cilt renklerinde solgunlaşma oluşmaktadır. Bu doğrultuda göz altlarındaki damarlar belirginleşerek mor görünüm meydana gelmektedir.
  • Sigara kanda bulunan oksijen miktarını azaltmaktadır. Bu nedenle göz altı morlukları sigara tüketimi yoğun bireylerde daha fazla meydana gelmektedir.

Genetik Göz Altı Morlukları Tedavisi

Aşağıdakilerin öne çıktığı kalıtsal göz altı morluklarını ortadan kaldırmak için farklı teknikler vardır:

  • Koyu halkalar için kremler
  • Doğal ilaçlar (uzun vadeli sonuçlarla)
  • Yeterli uyku almak
  • Çok su içmek
  • Sağlıklı bir diyet sürdürmek
  • Orta derecede egzersiz yapmak
  • Stresten kaçınmak
  • Alkol ve tütünden kaçınma

Kalıtsal Göz Altı Morluklarına Tıbbi Çözümler

Kalıtsal göz altı morluklarını ortadan kaldırmak için bazı tıbbi tedaviler de vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir.

Kimyasal peeling: Daha az gölge olması için koyulaşmış cildi eksfoliye etmektedir.

Yoğun Nabız Tedavisi (IPL) : Daha temiz ve sağlıklı bir cilt için hiperpigmente hücreleri yok eden ışık tedavisidir. Aynı zamanda kan damarlarının sayısını azaltmaktadır.

Cerrahi: Blefaroplasti olarak bilinir. Daha az agresif olduğu için lokal anestezi altında yapılmaktadır.

Mezoterapi: 5-6 seanstan meydana gelen mezoterapi haftada 1 kez uygulanmaktadır. Seanslar yaklaşık 15 dakika sürmektedir.

Lazerle Tedavi: Pigmentasyon bozukluklarını ortadan kaldırmak için lazer tedavisi de uygulanmaktadır. Fraksiyonel lazer tedavisi ve erbium lazer tedavisi ile göz altı morluklarından kurtulmak mümkündür.

Dermarollerle Tedavi: Botanik kök hücre ekstratları ile gerçekleştirilen bir tedavi şeklidir.

Genetik göz altı morlukları yazımızı beğendiyseniz bacakta kıl dökülmesi yazımıza göz gezdirebilirsiniz.