1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Bademcik İltihabı Patlatma Nasıl Yapılır?

Son güncelleme: 5 Mayıs 2022
bademcik iltihabı

Boğazın arka tarafında bulunan yumuşak doku kütleleri olan bademcikler, kimi zaman iltihaplanarak zor anlar yaşamamıza neden oluyor. Bu yapılar, bağışıklık sisteminin ilk savunma hattı olması nedeniyle, ağız ve burundan vücuda girebilecek virüsleri yakalama görevini üstleniyorlar. Çok sayıda beyaz kan hücresi içermesi ile mikroplara karşı koruyucu kalkan görevi görüyorlar.

Bademcik iltihabı bakteriyel ve viral enfeksiyonlar nedeni ile ortaya çıkan bir durumdur. Bademcik iltihabı belirtileri 7 ile 10 gün arasında ortaya çıkar ve şu şekildedir;

  • Boğaz ağrısı
  • Kırmızı ve şiş bademcikler
  • Ateş
  • Sıvı kaybı
  • Burundan nefes alırken zorluk
  • Bademcik üzerinde sarı ya da beyaz lekeler
  • Yutkunma esnasında ağrı
  • Boyun tutulması ve baş ağrısı
  • Boyun lenf düğümlerinde genişleme
  • Seste boğukluk ve cızırtı

Bademcik Patlaması Tehlikeli Mi?

Bademcik iltihabının ağır geçtiği durumlarda böbrek, kalp ve eklemler risk altına giren organlar arsında yer alıyor. Böylesi durumlarda evde elle bademcik patlatmayı tercih eden hasta sayısı azımsanmayacak kadar fazladır diyebiliriz. Eğer bu derece ciddi bir sorun ile karşı karşıya kalırsanız, patlayan iltihabı kesinlikle yutmamalısınız. Bu iltihabı ve sıvıyı kesinlikle dışarı çıkarmalı ve içerisindeki mikroorganizmalardan arınmalısınız.

Her ne kadar patlayan bademcikte iltihabın boşalması ile birlikte şişin inmesi ve boğazın rahatlaması söz konusu olsa da iltihabı yutmamak ve başka hastalıklara davetiye çıkarmamak için özen göstermelisiniz.

Bademcik Patlarsa Ne Olur?

Boğazda ciddi ağrıya neden olan bademciklerin rahatlaması ve iltihabın biran önce yok olması için vitamin destekli beslenme ve bol bol dinlenme en iyi yöntemlerdendir. Ancak daha hızlı iyileşmek isteyenler farklı alternatif yöntemleri denemektedir.

Oldukça riskli ve zararlı olan bademciğin patlaması, doktor kontrolünde gerçekleştirilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Bu sebeple risk almamak adına, patlatmamak en doğru seçimdir.

Bademcik İltihabı Patlamak

Vücudun direncini düşüren ve boğazda ağrıya neden olan bademcik iltihabı, sık geçirilen enfeksiyonlar sonucunda ortaya çıkıyor. Vitamin desteğiyle ve bolca dinlenerek iltihabın giderilmesine destek olabilirsiniz. Ancak bazı farklı yöntemler ile bu iltihabı durdurmak mümkün. Bu yöntemlerden birisi de bademcik iltihabı patlatma işlemidir.

Bademcik iltihabı nasıl patlatılır sorusunun yanıtını arayanlar için önemli bir uyarı yapmakta fayda var. Bademcik iltihabı içerisinde kirli kan ve iltihap taşıması nedeni ile patlatılması durumunda bazı riskler ortaya çıkabilir. Bu nedenle bu işlemin doktor kontrolünde yapılması gerekiyor. Aksi halde bu uygulama farklı hastalıklara sebebiyet verebiliyor.

Bademcik Nasıl Patlatılır?

Boğaz ağrılarına dayanamayan hastaların en çok araştırdığı konulardan birisi de ‘’bademcik nasıl patlatılır’’ sorusunun cevabıdır. Uzun süreli tedavilerin yanıt vermediği durumlarda, bu tekniğe başvuranların sayısı oldukça fazladır diyebiliriz. Ancak bu yöntemleri evde deneyenler için büyük bir risk aldıklarını söylemekte fayda var. Tamamen bitkisel yöntemler ile her gün gargara yaparak bademcikte yer alan iltihaplı bölgeyi patlatmanız mümkün.

  • Udi hindi otunu kaynamış suda çay gibi demleyerek içerisine bal ilave edilir. Üç gün boyunca içilir. Böylece bademciklerin patlamasına olanak sağlanır.
  • Bir diğer yöntemde de kızılyaprak otu demlenerek bal ile karıştırılır ve yine 3 gün içmeye devam edilir.

Bademcik İltihabı Elle Patlatma

Oldukça sancılı bir süreç olan bademcik iltihabında halk arasında bademciği elle patlatma yöntemleri uygulanabiliyor. Bademcik iltihabının elle patlatılmasında parmağı bademciğe bastırarak iltihabı çıkarmaya çalışanlar olsa da, bu durum oldukça riskli bir yöntemdir.

Bu yöntemlerden en zararsız olanı ise kurutulmuş eşekkulağı otu ile yapılıyor. Kaynamış suya kurumuş eşekkulağı otunu atın ve 10 dakika bekleyin. Ilıyan bu su ile yemeklerden önce gargara yapın. Böylece iltihabın kendiliğinden patlamasını sağlayabilirsiniz.

Bademcik Patlaması Nasıl Anlaşılır?

Vücutta koruyucu göreve sahip olan bademciklerin iltihabı sonrasında, daha hızlı iyileşmek adına yapılan patlatma işlemi sanıldığı kadar kolay bir işlem değildir. İlaçla tedavinin mümkün olmadığı durumlarda, doktor kontrolünde iltihabın boşaltılması (patlatılması) ya da bademciklerin alınması gerekebilir.

Bademcik patlaması işleminin ardından boğazdaki beyaz tabaka incelerek azalır. Böylece bademciğin şişkinliği iner ve boğaz ağrısında ciddi bir rahatlama görülür.

Bademcik İltihabını Ne Kurutur?

Bademcik iltihabı, kulak burun boğaz uzman doktoru tarafından tavsiye edilen tedavi yöntemi ile kolayca iyileşebiliyor. Ancak tedavi süresi, hastalığın nedenine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Doktor tarafından önerilen antibiyotik tedavisi ve dinlenme yolu ile bir hafta ile on gün içerisinde iltihabı kurutabilirsiniz.

Bitkisel kürler ile destekleyerek, en azından ağrınızı hafifletebilir ve süreci hızlandırabilirsiniz. Adaçayı ise bu süreçte yatıştırıcı etkiye sahip önemli bir destek ürünüdür. Bunun yanında elma sirkesi, limon ve bal karışımı ile iltihabın kurutulmasını sağlayabilirsiniz. Öğünlerde tavuk suyu, et suyu ve sebze çorbaları tüketerek bağışıklığınızı güçlendirebilir, iyileşme sürecine girebilirsiniz. Bunun yanında bol sıvı tüketimi de bademciklerin temizlenmesi konusunda etkili olup, mikropların vücuttan atılmasını sağlayan önemli bir destekleyicidir.

Yetişkinlerde Tekrarlayan Bademcik İltihabı

Tonsilit olarak adlandırılan bademcik iltihabı, kimi insanlarda tekrarlayarak ciddi hastalıklara davetiye çıkarabilir. Öyle ki süregelen bu iltihaplanma, sonrasında bademcikte var olan mikroplar yayılabilir ve eklemlere ulaşarak eklem romatizması gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Bunun yanında böbrek iltihabı ve kalp kapakçığında hasara neden olabilir.

Uzmanlar böylesi tekrarlayan durumlarda, daha ciddi problemlere davetiye çıkarmaması için bademciklerin alınmasını tavsiye etmektedir.