1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Kulak Arkası Sivilce Neden Çıkar? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Son güncelleme: 16 Ocak 2024
kulak arkası sivilce

Kulak arkası, vücudun diğer bölgelerine oranla daha hassas ve ince bir deriye sahiptir. Bu da o bölgede çıkan sivilcelerin sizi daha fazla rahatsız etmesi anlamına gelmektedir. Ayrıca, görsel olarak olumsuz bir görünüme neden olmaktadır. Bu sebeple de neden çıktığına ve nasıl engellenebileceğine dair bilgiler merak edilmektedir. Peki kulak arkası sivilce neden çıkar?

Kulak Arkası Sivilce Neden Çıkar?

Kulak arkasında sivilceye kir ve yağ neden olmaktadır. Burada yer alan gözeneklerin bu kirler tarafından tıkanması sivilce oluşumunu tetikler. Bu da gündelik yaşamda konforunuza olumsuz yönde etki edecek bir durumdur.

Kulağın arkasında sivilce çıkmasının diğer yaygın nedeni ise kafa bölgesinde düzenli olarak kullandığınız eşyalardır. Şapka, kask veya kulaklık gibi eşyalar kulak arkasında sivilce oluşmasına neden olmaktadır.

Kulak bölgesinde sivilce oluşmasının nedenlerinden birisi de yağlı yiyecek ve içecek tüketimidir. Çoğunlukla cips, kızartma ve krema gibi gıdalar sivilce oluşumunu önemli ölçüde artırmaktadır. Bu durumların diğer faktörler ile birleşmesi de kulak arkası sivilce oluşmasına neden olmaktadır. Ayrıca, sivilcelerin normale göre daha büyük ve ağrılı olmasının da sebepleri arasındadır. Bunlara ek olarak aşağıda listelediğimiz durumlar da kulak bölgesinde sivilceye neden olabilmektedir.

  • Tozlu veya kumlu ortamlarda kalınması
  • Hijyenik açıdan uygun olmayan bir şekilde kulağın temizlenmesi
  • Kulak çöpünün yanlış kullanımı sonucu kulak kirinin kulak dışına taşması
  • Yağlı ve şekerli içeriklerin tüketilmesi
  • Yoğun stres

Genellikle, kulak arkası sivilceleri yukarıda yer verilen nedenlerden meydana gelmektedir.

Kulak Arkasında Sivilce Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kulak arkasında sivilce tedavisi, çoğunlukla evde uygulanabilecek şekildedir. Fakat bunun için bazı noktalara dikkat etmek gerekmektedir. Evde uygulanacak tedavilerde sivilcenin ağrısız ve hafif dereceli olması gerekir. Ayrıca kulak kanalında da olmamasına dikkat edilmelidir. Tedavinin uygulanması sırasında nazik bir basınç uygulanmalıdır. Sivilcenin temizlenmesi sonrasında ise bölge hijyenik bir şekilde muhafaza edilmelidir.

Sivilcenin tedavisi sırasında fazla basınç uygulanması, sivilcenin cildinizde iz bırakmasına neden olabilmektedir. Ancak, sivilcenin ağrılı veya boyutunun büyük olması, uzman hekimce uygulanacak yöntemlerle tedavi edilmektedir. Böyle bir durum bulunuyorsa öncelikli olarak dermatolog ile görüşülmelidir. Dermatolog tarafından uygulanacak yöntem çoğunlukla ilaçlı tedavi olmaktadır. Fakat bazen enjeksiyon veya cerrahi müdahale gibi yöntemler de izlenebilmektedir.

Sivilce Oluşumunu Nasıl Engellerim?

Kulağın arkasındaki sivilce oluşumunu engellemek, temelde sivilce oluşumunu engellemek ile eşdeğerdir. Bu sebeple sivilce oluşuma neden olan durumları ortadan kaldırmak, kulak arkası sivilce oluşumunu da engelleyecektir.

Cildimizin düzenli olarak arındırıcı ve temizleyici ürünlerle temizliğinin yapılması da önemli ölçüde etkili olmaktadır. Buna ek olarak temizlik sırasında yanlış yöntemlerin uygulanmasının da önüne geçmeniz gerekir. Özellikle kulak çöpünün doğru bir şekilde kullanılması sağlanmalıdır.

Kirli ve hijyenik olmayan bir ortamda bulunmak zorunda kalınıyorsa gerekli önlemler alınmalıdır. Buna ek olarak yağlı yiyecek ve içeceklerden mümkün oldukça uzak durulmalıdır. Ayrıca stresli durumlar minimuma indirgenmelidir.