1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Parmakta Deri Soyulması Neden Olur? Vitamin Eksikliği midir?

Son güncelleme: 4 Şubat 2024
parmakta deri soyulması

Parmakta deri soyulması, insanların psikolojik manada rahatsız olmasına neden olan fiziksel bir sorundur. Soyulma ve çatlakların bir arada şekillenmesiyle ortaya çıkan söz konusu sorun el ve ayaklarda görülen deri soyulmalarıyla kıyaslandığında çok daha yaygın görülmektedir. Cilt soyulmasının genel olarak endişelere yol açan bir durum olduğu düşünülse de parmaklarda deri soyulması sorunu farklı faktörlere dayanabilmektedir.

Parmaklarda Deri Soyulması Nedenleri

Parmaklarda deri soyulması problemini yaşamanız yaşam standartlarınıza ve parmaklarınızın maruz kaldığı etkilere bağlı olarak farklılaşabilmektedir. Aşağıda sıralanan durumların her biri tek başına görüleceği gibi soyulmanın bu faktörlerin bir arada olmasından kaynaklı olarak da meydana gelmesi mümkündür.

1. Ellerin Sık Sık Yıkanması

Ellerin sık sık sabun ve diğer dezenfektan maddelerle yıkanması parmak uçlarında soyulma ve çatlamalara neden olmaktadır. Cildin kurumasına ve derinin soyulmasına yol açan bu durumu ortadan kaldırmak adına ellerin sık sık yıkanması gerekliliği olan hallerde nemlendirici kullanmaktır. Gerekli durumlarda ellerin yıkanması deri soyulmalarını durduracağı gibi parmak uçlarında deri soyulmalarının da önüne geçecektir.

2. Parmakların Kimyasal Maddelere Maruz Kalması

Bireylerin iş yaşamından kaynaklanan durumlar nedeniyle ellerinin kimyasal maddelere maruz kalması kaçınılmaz olabilmektedir. Tarım, üretim ve inşaat sektörlerinde kimyasala maruz kalmanın çok daha yaygın olması nedeniyle parmak uçlarında tahriş oluşması söz konusu olur. Parmakların tahrişi sonrasında soyulmalar oluşarak kötü bir görünüm ortaya çıkması söz konusudur. Bu tür problemlerin önüne geçmek için en ideal yol kimyasallarla temas esnasında eldiven kullanılmasıdır.

3. El Egzaması

Egzama, bir sağlık sorunu olarak insanların önemli kısmının karşılaştığı durumlardandır. Deride soyulmalara neden olan egzama ellerde görüldüğünde soyulmalar ortaya çıkması söz konusudur. El egzaması ya da el dermatiti sorunu yaşayan kimselerin parmak uçlarında deri soyulması yaşamaları doğaldır.

Temizlik işlerinde, yemek servisinde, sağlık sektöründe ya da güzellik salonlarında çalışanların el egzaması sorunu yaşamaları daha yaygındır. Bu durumun üstesinden gelmek adına hekim kontrolünde ilaç kullanmak gerekir.

4. Eksfolyatif Keralotiz

Eksfolyatif Keralotiz, ciltte soyulmalara neden olan bir problemdir. Genellikle yaz aylarında görülen bu cilt sorunu özellikle yetişkinlerin yaşadığı durumlardandır. Deri yüzeyinde hava kabarcıklarının oluşması ve sonrasında soyulmaların görülmesiyle parmaklarda soyulma yaşanır. Soyulmaları takiben kırmızı ve çatlak görüntüler ortaya çıkar. Genellikle sabun gibi kimyasal madde içeren unsurlardan kaynaklanan bu problemi gidermek için kimyasal içeriği olmayan sabunlar tercih ederek gidermeniz mümkündür.

5. Parmakların Emilmesi

Yetişkinlerde çok sık gözlemlenmese de strese bağlı durumlarda parmak emme sorunu ortaya çıkar. Bu sorunun yol açacağı en ciddi sonuçlar arasında emmeye bağlı olarak görülen parmak uçlarında soyulma gözlemlenir. Emmeye ek olarak dişlerle birlikte çiğneme sorunu da parmaklarda soyulmanın gerçekleşmesine neden olur. Stres faktörlerini ortadan kaldırarak parmak emmenin durdurulması durumunda soyulmanın önüne geçilebilecektir.

6. İklim Koşulları

Havanın çok kuru olması cildin kurumasına ve parmak uçlarında çatlaklar oluşmasına neden olmaktadır. Bu sebeple kuru kış aylarında dışarıda çok zaman geçirildiğinde parmak uçlarının soyulduğu gözlemlenebilmektedir. Bu tür olumsuzlukları gidermek için parmakların kuru havaya doğrudan maruz kalmasını önlemek ideal olacaktır.

Parmakta Deri Soyulması Vitamin Eksikliği midir?

Parmaklarda deri soyulması oluşmasının en sık bilinen nedenlerinden birisi B vitamini eksikliğidir. B vitaminin çeşitleri olan B3 ve B7 sağlıklı bir cilt için gereklidir. Bu durumda yapılması gereken B vitamini içeren gıdaları yeterince tüketmektir. Gıdaların tüketilmesiyle B vitaminiz yeterli değerlere ulaşmıyorsa, uzman bir hekim kontrolünde vitamin takviyesi tercih edilebilmektedir.

Parmaklarda Deri Soyulması için Doktora Ne Zaman Gitmelisiniz?

Parmaklarda deri soyulması sık sık görülmektedir. Ancak çoğu durumda hafif şekilde seyretmektedir. Çoğunlukla nemlendirici kullanılarak, parmak uçlarında deri soyulmasına neden olan durumların ortadan kaldırılması mümkündür.

Parmaklardaki deri soyulmalarının daha şiddetli olması halinde hekime başvurarak ilaç tedavisine başlamak doğru olacaktır. Bu nedenle parmaklarda iltihaplanma olması halinde vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.

Parmaklarda 2 haftayı aşan deri soyulmalarının görülmesi ve nemlendiricinin kullanılmasına rağmen semptomların geçmemesi halinde doktora başvurmakta geç kalınmamalıdır.

El parmaklarında oluşan soyulmayı önlemek amacıyla sıcak su kullanımı, eldiven takmadan bulaşık yıkama işleminin gerçekleştirilmesi ve soğuk havalarda eldiven takılmaması gibi pek çok soruna yönelik önlemler almaya dikkat edilmelidir.