1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Vücutta Yuvarlak Beyaz Lekeler Neden Olur?

Son güncelleme: 22 Mart 2024
vücutta yuvarlak beyaz lekeler

Vücutta yuvarlak beyaz lekeler oluşması pek çok insanın aklına vitiligo problemini getirmektedir. Kimi durumlarda vitiligo olmasa da vücudun muhtelif noktalarında oluşan yuvarlak beyaz lekelerin altında gerçekten de bu hastalık yatmaktadır. Vitiligonun ne olduğu, neden meydana geldiği ve tedavisi olup olmadığı ise fazlasıyla önem arz etmektedir.

Latince Vitelius kelimesinden türemiş olan vitiligo hastalığı, cildin farklı noktalarında süt beyazı lekelerin oluşmasıyla bilinmektedir. Bireyden bireye farklılık gösterdiğinden lekelerin boyutu ve şekli aynı değildir. Fiziksel görünümün olumsuz etkilenmesine neden olduğundan pek çok insanı psikolojik anlamda da etkilemektedir.

Ciltte Yuvarlak Beyaz Lekeler Neden Olur?

Vücuttaki yuvarlak beyaz lekelerin ciltte renk oluşumuna yardımcı olan pigmentlerden sorumlu hücreler kaynaklı olduğunu ifade etmekte yarar vardır. Melasonit adı verilen söz konusu hücreler hasar gördüğünde cilt olması gereken rengi alamaz. Bu da yuvarlak beyaz leke oluşumuna yol açan başlıca faktör olmaktadır.

Ciltte yuvarlak beyaz leke oluşumunun başlıca nedeni olan vitiligo çocukluk döneminde ve yetişkinlik döneminde olmak üzere 2 farklı şekilde görülebilmektedir. Çocukluk döneminde görülen segmental vitiligo kısa sürede tedavi edilmesi gerekli bir sorundur. Aksi takdirde yuvarlak beyaz lekelerin ciltten uzaklaştırılması pek mümkün olmamaktadır. Öte yandan non-segmental vitiligo olarak kabul gören problem ise vücudun muhtelif noktalarında görülmektedir.

Beyaz Lekeler Genetik Kaynaklı mıdır?

İnsan vücudunun farklı yerlerinde görülen yuvarlak beyaz lekelerin zaman zaman stabil kaldığı zaman zaman da artış gösterdiği görülmektedir. Rastlanma sıklığı çok yüksek olmasa da Türkiye’de %0,32 gibi oranla bireylerin günlük yaşamını etkilemektedir. Yaş grubu, cinsiyet ve yaşam standardı ayırt edilmeksizin görülen bu lekeler için genetik faktörler doğrudan etkilidir demek doğru olmayacaktır. Zira hem bebeklik döneminde hem de sonraki dönemlerde bu sorunla karşılaşılması muhtemeldir.

Vücuttaki Yuvarlak Beyaz Lekeler Nasıl Geçer?

Yuvarlak beyaz lekeler, kendi rengini kaybettiğinden tedavi sürecinde öncelikli amaç derinin rengini geri kazanmasını sağlamaktır. Melanosit adı verilen hücrelerin iyileştirilmesi amacıyla fototerapi ve excimer lazer gibi uygulamalar tercih edilmektedir. Bu yöntemlere ek olarak vücudu etkileyen stres faktörlerini azaltmak ve antioksidan içeriğe sahip formüller tercih etmek de söz konusu olabilmektedir.

Vücutta yuvarlak beyaz leke hastalığının seviyesine ve hastanın durumuna bağlı olarak aşağıda sıralanan tedavi yöntemlerine başvurulabilmektedir.

  • Bağışıklık baskılayıcı ilaçlar
  • Excimer lazer
  • Fototerapi
  • Güneş kremi
  • Kortizon tedavisi
  • Vitiligo kremleri
  • Vitiligo tedavisi için verilen ilaçlar

Hangi tedavi yönteminin tercih edileceği hem hastalığın seyrine hem de hastanın durumuna bağlı olarak farklılık göstermektedir. Doğru tedavinin uygulanmasıyla vücutta yuvarlak beyaz lekeler oluşumunu durdurmak ve mevcut lekeleri hafifletmek mümkün olmaktadır.