Diz Kapağı Şişmesi Neden Olur? Ne İyi Gelir?
Halk arasında dizde su toplanması olarak da bilinen diz kapağı şişmesi birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Çoğu zaman travmatik bir yaralanma ya da akut bir sorun nedeniyle meydana gelmektedir. Şişlik bazen diz kapağında bazen de diz çevresindeki yumuşak dokularda oluşmaktadır.
Diz kapağı şişliği, dizde acı ve ağrıya yol açabilmektedir. Hafif boyutlu diz kapağı şişliğinde ağrı görülmeyebilir; ancak sıvı birikmesi ile oluşan şişlik, dizdeki zar gerginliği ile bağlantılı olarak aşırı ağrılara neden olabilmektedir.
Diz Kapağında Şişlik Neden Olur?
Diz bağları, dokularda meydana gelen hasarlar ve sıvı birikmesi gibi nedenlerle diz kapağında şişlik görülmektedir. Romatizmal hastalıklar, kıkırdakta çeşitli nedenlerle ortaya çıkan hasarlar ve diz üstünde uzun süre oturmak gibi sebeplerde diz kapağında şişliğe neden olmaktadır.
Diz kapağı şişmesi nedenleri:
- Dizde ani hareketler
- Darbe veya travma
- Yaralanmalar
- Tendon yırtığı
- Menisküs yırtığı
- Hemartroz (eklem içi kanama)
- Bağ zedelenmeleri
- Diz kireçlenmesi
- Septik artrit
- Gut artriti (yalancı gut)
Yukarıdakilere ilaveten diz kapağı altında bulunan sinovyal sıvı seviyesinin yükselmesi de diz kapağı şişliği nedenleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda dizin iç kısımlarında oluşan kanamalarda diz kapağı şişmesi nedenleri arasında önemli bir yere sahiptir.
Diz Kapağı Şişmesine Ne İyi Gelir?
Diz kapağındaki şişlik ağrı, acı, sızlama hissi, uyuşma ve sıcaklık gibi sorunlara neden olmaktadır. Bu problemler bazı basit uygulamalarla ortadan kalkabilmektedir.
Diz kapağı şişliğine iyi gelebilen basit uygulamalar;
- Periyodik olarak 15 dakika buz uygulamak
- Dizi mümkün olduğunca yüksekte tutmak
- Oturduğunuz yerden dizi dairesel şekilde hareket ettirmek
- Dizlerinizin arasına yumuşak yastık alarak 5 saniye arayla sıkıp bırakmak
- Dizinizi kan akışını engellemeyecek şekilde, sargı bezi ile sarmak
Diz kapağı şişmesine karşı, diz kapağı altındaki sıvının aldırılması gibi uygulamalar daha büyük sorunlara yol açabileceği için önerilmemektedir. Bu nedenle şişliğe sebep olan probleme göre tedavi uygulanmalıdır.
Diz kapağı şişmesinin günlük yaşamı olumsuz etkileyecek boyutlara ulaşması halinde uzman bir doktora muayene olunmalı ve nedenleri araştırılmalıdır.