Dinlenirken Bacak Ağrısı Neden Olur?
Vücudun bel kısmının altından başlayan ve ayak bileklerine kadar olan bölgede oluşan bu ağrı genellikle doku hasarlanmasından dolayı meydana gelmektedir. Karakterize bir ağrı olan bacak ağrısı aynı zamanda bölgede ki kemiklerden de kaynaklanabilmektedir. Bunun yanı sıra farklı sağlık problemleri de bacak ağrılarına neden olabilmektedir. Uzun ve yorucu bir gün geçirdiyseniz bu günün ardından kasların yorulmasına bağlı olarak ağrı meydana gelebilmektedir.
Karıncalanma, çekme ağrıları, yanma veya ağır bacaklar, kaşıntı veya baldırlarda kas ağrısı, meydana gelebilecek dinlenirken bacak ağrısı türleri arasındadır. Bunların hepsi bacak ağrısı terimi altında özetlenebilecek semptomlardır. Bacak ağrısı kademeli (kronik ağrı) veya ani (akut ağrı) olabilir.
Dinlenirken Bacak Ağrısı Nedenleri
Bacak ağrısının semptomları ne kadar çeşitliyse, nedenleri de o kadar çeşitlidir. Bacak ağrısının nedeni kaslar, kemikler, sinirler veya damarlarla ilgili olabilir.
- Kasla İlgili Ağrılar: Bu tür ağrılar genellikle ani veya tekrarlanan efordan sonra ortaya çıkar ve kalıcıdır. Bunlar daha çok kramplar, gerginlikler veya kas liflerinin gerilmesi veya yırtılması gibi patolojilerdir.
- Kemikle İlgili Ağrılar: Bu ağrı genellikle fiziksel aktivite veya travma sonrası ile ilgilidir. Kırıklar, çatlak kemikler ve hatta kemik tümörleri gibi patolojilere kadar izlenebilirler.
- Sinirle İlgili Ağrılar: Bu tür ağrı kalıcıdır ve sıklıkla uyluk veya alt bacağa yayılabilir. Bu, alt sırttaki sıkışmış bir sinirle ilgiliyse, örneğin siyatik veya kruralji olabilir.
- Vaskülerle İlgili Ağrılar: Bu tip ağrı genellikle sadece bir bacağı etkiler ve flebit, arteriyel tromboz veya venöz yetmezlik (ağır bacak sendromu) gibi ciddi dolaşım bozukluklarının bir ifadesidir.
Geçmeyen Bacak Ağrısı Tedavisi
Geçmeyen bacak ağrısının çok sayıda olası nedeni göz önüne alındığında, tedavi doktorun teşhisine bağlıdır. Örneğin, belirli bir süre sonra iyileşen akut kas ağrısı durumunda doktor genellikle bacak kaldırma ile istirahat reçete eder. Venöz hastalıklarda bacakları kaldırmanın yanı sıra iltihap önleyici ilaçlar da genellikle ertelenir.
Flebit veya venöz yetmezlik gibi en ciddi vakalarda, antikoagülasyon tedavisi ve kompresyon çoraplarının kullanımı ve hatta muhtemelen cerrahi müdahale gereklidir. Ayrıca, ilaç reçetesi olmadan bacak ağrısını azaltan ve rahatlatan bazı tedavi yöntemleri vardır. Bu, özellikle ağrı tedavisi cihazları için geçerlidir. Ağrı giderici ısı ve transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS) kombinasyonu sayesinde, bu cihazlar kas ve eklem ağrılarında etkili bir rahatlama sağlar.
Gece bacak ağrısını hafifletmek için kullanılabilecek çok basit önlemler de vardır. Bacak ağrısı durumunda ağrılı bacağın kaldırılması, korunması ve ağrının sıkıştırılması için bandaj kullanılarak bacağa buz uygulanması tavsiye edilir.
Yatınca başlayan bacak ağrısını önlemek için, iyi kan dolaşımına katkıda bulunduğundan, özellikle düzenli olarak yürümeniz önerilir. Damarlar sıkılaştırılarak kan dolaşımı teşvik edildiğinden, ağır bacakları önlemek için soğuk kullanılması da önerilir.